Software uit Holland

PolderbitS

 

Nederlands

English

Español

Deutsch

Gemakkelijke audio & video software

sinds 1995
Laatst vernieuwd: 18-01-2012
algemene voorwaarden

Geluidsrecorder en Geluidsbewerker

Home page
Overzicht
Wat is nieuw?
Systeemeisen
Veel gestelde vragen
Wat gebruikers zeggen
Downloaden
Kopen
Contact opnemen
PolderPlus

Geluidsbron aansluiten

 

Deze pagina helpt u bij het aansluiten van de geluidsapparatuur op uw computer, zodat u met de PolderbitS Geluidsrecorder en Geluidsbewerker aan de slag kunt met het op CD zetten van uw muziekcollectie.

Met onze software kunt u muziek op LP's, cassettes, tapes, minidisks of andere geluidsdragers digitaliseren, welke wordt afgespeeld op uw stereo apparatuur, reguliere of USB draaitafel, cassettedeck, minidisk speler of tapedeck bijvoorbeeld.
Om van één van deze geluidsdragers op te kunnen nemen, moet u de audio-uitgang van de speler aansluiten op de audio-ingang van de computer.

Tip Kabels met de juiste stekkers aan beide einden, zijn bij iedere winkel waar men geluidsapparatuur verkoopt verkrijgbaar voor rond de 5 Euro.

Deze pagina bevat de volgende onderwerpen:


De audio-ingang op uw computer

U kunt uw computer zien als een cassette- of tapedeck waarop u wilt gaan opnemen. Dat heeft u vast al vaker gedaan.

 • Desktop computers

  Desktop

  De audio-ingang op een desktop computer is meestal een 1/8 inch mini-jack op het achterpaneel, gemarkeerd met Line In of Lijningang, meestal met een licht blauwe kleur gemarkeerd, vlakbij waar de computer-luidsprekers zijn aangesloten op eenzelfde soort aansluiting (meestal met een groene kleur gemarkeerd).
  Deze Lijningang ingang is soms gemarkeerd met het symbool Line-In symboolwaarbij de pijl naar binnen wijst, welke niet verward moet worden met de luidspreker-uitgang met het symbool Luidspreker symboolwaarbij de pijl naar buiten wijst.

  Om op te nemen van de aangesloten speler, kiest u in de Geluidsrecorder de geluidsbron genaamd Line In, Lijn In, of Lijningang.

 • Laptop computers

  Laptop

  De meeste laptop computers hebben alleen een 1/8 inch mini-jack ingang, gemarkeerd met Mic, Microphone, of Microfoon, meestal met een rood/roze kleur gemarkeerd, vlakbij waar u een hoofdtelefoon kunt aansluiten op eenzelfde soort aansluiting (meestal met een groene kleur gemarkeerd).

  Om op te nemen van de aangesloten speler, kiest u in het Geluidsrecorder venster de geluidsbron genaamd Mic, Microphone, of Microfoon.

  Tip Indien uw laptop (of zijn "docking station") ook een blauw gekleurde Line-In of Lijningang heeft, dan verdient het de voorkeur om hierop de apparatuur aan te sluiten. In dat geval kiest u in het Geluidsrecorder venster de geluidsbron genaamd Line In, Lijn In, of Lijningang.

De stekker die in de ingang van de computer gaat, moet een stereo 1/8 inch mini-stekker zijn, van hetzelfde type als waarmee de computer-luidsprekers zijn aangesloten:

Stereo stekker
Let erop dat deze stereo mini-stekker twee plastic ringen aan de pin heeft en verwar dit niet met een mono stekker met slechts één plastic ring:

Mono stekker
Als u de speler met een mono stekker op de computer aansluit, zal dit tot gevolg hebben dat het geluid slechts op het linker kanaal is te horen.


De audio-uitgang op de afspeelapparatuur

De soort aansluiting van de audio-uitgang op de afspeelapparatuur, hangt af van het type en model van het apparaat.
Het is meestal gemarkeerd met Play-Out, Line-Out, Audio-Out of iets in dergelijke bewoording (Out of Uit is hier het sleutelwoord):

 • DIN aansluitingen
  Dit type aansluiting is meestal aanwezig op oudere modellen apparatuur van Europees fabrikaat, zoals op dit Uher tapedeck:

  Tape deck  DIN stekker

 • RCA aansluitingen
  Dit type aansluiting is meestal aanwezig op moderne apparatuur, zoals op dit JVC cassettedeck:

  Cassette deck   RCA stekker

 • Mini-jack aansluitingen
  Dit type aansluiting is meestal aanwezig op draagbare apparatuur, zoals op deze Sony minidisk speler:

  Minidisk speler

  Stereo stekker

Het aansluiten van een traditionele platenspeler

Om LP's te kunnen opnemen, heeft u een voorversterker nodig die is aangesloten tussen de draaitafel en de computer. De signaalsterkte van een draaitafel-uitgang is te zwak om direkt op de computer aan te kunnen sluiten en bovendien past een voorversterker de zogenaamde RIAA correctie toe.

Indien uw huiskamer stereo set geen voorversterker heeft ingebouwd, of indien er geen Rec-Out, Line-Out of Audio-Out uitgang op zit, dan kunt u een losse voorversterker voor de draaitafel kopen. Deze losse voorversterkers worden in de betere speciaalzaken verkocht.

Uw huiskamer stereo set heeft al een voorversterker ingebouwd, als er een Phono ingang voor aansluiting van de draaitafel en een Rec-Out uitgang voor aansluiting op de computer op zit, zoals bij deze Kenwood tuner/versterker waarop een Technics draaitafel is aangesloten:

Draaitafel   Detail

De Rec-Out uitgang sluit u aan op de computer. Dit is dezelfde uitgang die normaal gesproken wordt gebruikt voor aansluiting op een cassette- of tapedeck, voor traditioneel opnemen op cassette of tape.

Sommige versterkers zoals die op de foto hiernaast, hebben een aantal knoppen (hetzij op de voor- of achterkant) waarmee bepaalde instellingen van de voorversterker kunnen worden geregeld.
In dat geval is het vooral belangrijk om het juiste type pick-up element te kiezen, met de phono selector knop op de versterker. Raadpleeg de handleiding van de draaitafel voor het juiste type, bijvoorbeeld MM (Moving Magnet) of MC (Moving Coil).
Als u hier het verkeerde type selecteert, kan dit tot verslechterde geluidskwaliteit leiden en het Kraak- en Klikfilter in de Geluidsbewerker kan dan mogelijk de kraak en krassen niet goed verwijderen.
Phono selector schakelaar
Vergeet niet om tussen de draaitafel en de versterker ook de aardingsdraad aan te sluiten. Deze draad zorgt voor de onderdrukking van brom, welke door het zeer gevoelige pick-up element kan worden opgevangen.
Een verbinding voor de aardingsdraad op de versterker (GND) ziet er uit zoals op de foto hiernaast.
Aardingsaansluiting
Als u brom hoort in opnames en
 • de versterker heeft een aardingsaansluiting,
 • en de draaitafel heeft geen aparte aardingsdraad,
 • en de draaitafel heeft een kabel met een DIN stekker zoals op de foto hiernaast,
 • en de versterker heeft geen DIN PHONO aansluiting, maar alleen RCA aansluitingen,

dan zult u wat moeten gaan knutselen:

DIN stekker
 • Koop een DIN-naar-RCA adapterkabel, zoals deze hiernaast.
  Let erop dat het er één is voor een DIN uitgangsaansluiting (in tegenstelling tot een DIN ingangsaansluiting), óf koop er een met vier RCA stekkers (één paar voor uitgangsaansluiting en één paar voor ingangsaansluiting; die laatste gebruikt u dan gewoon niet).
DIN-to-RCA adapterkabel
 • Neem een stuk gewone elektriciteitsdraad en strip aan één uiteinde 5 à 10 centimeter van de isolatie af en zo'n 1 centimeter aan het andere uiteinde.
Gestript elektriciteitsdraad
 • Steek de beide DIN stekkers in elkaar, maar niet volledig, zodat er nog een randje van het metalen omhulsel bloot ligt.
Verbonden DIN stekkers
 • Wikkel het lange gestripte uiteinde van de elektriciteitsdraad stevig rond het blootliggende metaal.
  Duw de twee stekkers dan goed in elkaar, zover als het nog gaat.
Omwikkeld elektriciteitsdraad
 • Verbind tenslotte het andere kortere gestripte uiteinde van de elektriciteitsdraad met de aardingsaansluiting (GND) op de versterker.
  De twee RCA stekkers van de DIN-naar-RCA adapterkabel steekt u in de PHONO aansluiting.
Aardingsaansluiting

 


Wat als er alleen hoofdtelefoon of luidspreker uitgangen zijn?

Sommige apparatuur, zoals zogenaamde "ghetto blasters", hebben alleen een uitgang voor een hoofdtelefoon of voor luidsprekers.
De signaalsterkte van deze uitgangen zijn vaak veel hoger dan voor de aansluiting op een computer gewenst is en die signaalsterkte is afhankelijk van de volumeregelaar op die uitgang.
Wees daarom extra voorzichtig met het aansluiten van deze uitgangen op uw computer.

Zorg ervoor dat de volumeregelaar op de stereo set eerst op nul staat, voordat u de hoofdtelefoon of luidspreker uitgang op uw computer aansluit!

 • Hoofdtelefoon uitgang

  Als uw stereo set een hoofdtelefoon aansluiting heeft, verdient deze de voorkeur boven de luidspreker uitgang.

  U zult moeten experimenteren met de instelling van de volumeregelaar voor de hoofdtelefoon uitgang, om te zien welke instelling tot de beste geluidskwaliteit leidt. De stand van de volumeregelaar voor de hoofdtelefoon uitgang, in combinatie met de stand van de opname-volumeregelaar in het Geluidsrecorder venster, bepaalt het eindresultaat.

  Als richtlijn kunnen we zeggen dat de piekmeters in het Geluidsrecorder venster tot in het gele gebied moeten uitslaan tijdens de luidste fragmenten.
  Om dit te bereiken zet u de volumeregelaar in het Geluidsrecorder venster op ongeveer 75% van de volledige schaal. Draai dan langzaam de volumeregelaar voor de hoofdtelefoon uitgang omhoog, totdat de piekmeters in het gele gebied uitslaan gedurende de luidste fragmenten.

  Als u het volume van de hoofdtelefoon uitgang te hoog zet, zal dit leiden tot vervorming van het geluid, ongeacht hoe laag de volumeregelaar in het Geluidsrecorder venster staat.

 • Luidspreker uitgang

  Als uw stereo set alleen luidspreker uitgangen heeft, moet u bijzonder voorzichtig te werk gaan bij de aansluiting hiervan op de computer.

  Kant-en-klaar kabels voor dit type aansluiting bestaan niet en als u toch op deze manier de apparatuur wilt aansluiten op de computer, zult u zelf enig knutsel- en soldeerwerk moeten verrichten.

  Luidspreker uitgangen zijn ontworpen om de conussen van de luidsprekers te kunnen bewegen, met relatief hoge stroomsterktes. Deze stroomsterktes kunnen te hoog zijn voor de ingang op uw computer, als de luidspreker volumeregelaar te hoog is ingesteld.
  Deze hoge stroomsterktes kunnen mogelijk de audio-ingang van de computer beschadigen!

  Voor de best mogelijke geluidskwaliteit, geldt dezelfde richtlijn als bij het aansluiten van een hoofdtelefoon uitgang.