Software uit Holland

PolderbitS

 

Nederlands

English

Espa˝ol

Deutsch

Gemakkelijke audio & video software

sinds 1995
Laatst vernieuwd: 18-01-2012
algemene voorwaarden

Geluidsrecorder en Geluidsbewerker

Home page
Overzicht
Wat is nieuw?
Systeemeisen
Veel gestelde vragen
Wat gebruikers zeggen
Downloaden
Kopen
Contact opnemen
PolderPlus

Opname audioformaat

In Windows Vista en Windows 7 kunt u het geluidsformaat kiezen dat wordt gebruikt door opnameapparaten in de zogenaamde gedeelde modus.
Op deze pagina leggen we uit hoe u kunt bepalen wat het juiste geluidsformaat is dat u moet kiezen en aan het eind van deze pagina laten we zien hoe u het geluidsformaat in Windows kunt veranderen of controleren.

Gedeelde modus wordt door de meeste opnameprogramma's gebruikt, waaronder de Geluidsrecorder, wat betekent dat al die programma's tegelijk een verbinding kunnen hebben met en opnemen van hetzelfde opnameapparaat.
In gedeelde modus zal het geluid altijd worden opgenomen vanaf het apparaat in het gekozen audio formaat en wordt naar de Geluidsrecorder gestuurd in het formaat of de geluidskwaliteit die u kiest in de Geluidsrecorder. Als de samplefrequentie van de gekozen geluidskwaliteit anders is dan de samplefrequentie van het gekozen audio formaat, zal dit eerst moeten worden omgezet.

Dus ongeacht de geluidskwaliteit die u kiest in de Geluidsrecorder, als het niet overeen komt met het gekozen geluidsformaat van het opnameapparaat, zal het worden omgezet in het geluidsformaat dat is gekozen in de Geluidsrecorder.
Dit veroorzaakt hoorbare bijeffecten!

Dus in Windows Vista en Windows 7 moeten we het doen met dit enkele geluidsformaat dat wordt gebruikt voor gedeelde modus en er zijn diverse mogelijke redenen om het te veranderen, of op zijn minst te controleren welk geluidsformaat momenteel is gekozen op uw computer:

 • Geluidsformaten met een samplefrequentie hoger dan 48000 Hz, of met een bitdiepte hoger dan 16 bits, zijn bedoeld voor professioneel gebruik in studio's bijvoorbeeld.

  Als u niet hoeft te leveren aan, of werkt in de professionele geluidsindustrie, dan heeft het kiezen van samplefrequenties hoger dan 48000 Hz, of bitdieptes hoger dan 16 bits geen enkele zin en zal het een verspilling zijn van rekenkracht en schijfruimte.

 • Als u voornamelijk opneemt met Compact Disc geluidskwaliteit, zorg er dan voor dat u het geluidsformaat van 2-kanaals, 16 bits, 44100 Hz (Cd-kwaliteit) kiest.

  Op veel computers is Dvd-kwaliteit standaard ingesteld en het omzetten van geluid met Dvd-kwaliteit naar Cd-kwaliteit, introduceert een licht pingel-effect. Dit is duidelijk hoorbaar gedurende relatief zachte fragmenten.

  Kiezen van een 24- of 32-bit kwaliteit is een verspilling van rekenkracht en werkgeheugen, want de Geluidsrecorder werkt alleen met 16-bit geluid, wat de standaard is op Cd en Dvd.

 • De Geluidsrecorder biedt geen keuze voor geluidskwaliteiten die een hogere samplefrequentie hebben dan de samplefrequentie die is gekozen voor het opnameapparaat.

  De geluidskwaliteit kan nooit hoger worden dan de samplefrequentie waarmee het van het opnameapparaat is opgenomen. Omzetten van FM-radio kwaliteit naar Cd-kwaliteit bijvoorbeeld, is slechts een verspilling van rekenkracht en schijfruimte en introduceert zelfs hoorbare bijeffecten.

Hetzelfde geldt voor afspeelapparaten. Wanneer geluid wordt afgespeeld, zal het altijd eerst worden omgezet naar het audio formaat dat u kiest voor het afspeelapparaat. Dit kan be´nvloeden wat u hoort, zowel tijdens opnemen wanneer u Meeluisteren heeft gekozen in de Geluidsrecorder, alsmede tijdens afspelen van de opname in de Geluidsbewerker nadat de opname is beŰindigd.
Zie deze pagina op deze site voor meer informatie over het audio formaat voor afspeelapparaten.

 

Veranderen van audio formaat

Om het geluidsformaat van een opnameapparaat te veranderen in Windows Vista of Windows 7, volgt u deze stappen:

1) Rechtsklik op het kleine luidspreker pictogram in de taakbalk van Windows en kies Opnameapparaten in het menu dat verschijnt:

Kies Opnameapparaten

 

2) Klik op het apparaat waarvan u het geluidsformaat wilt veranderen (bijvoorbeeld Line In) om het te selecteren en klik vervolgens op de knop Eigenschappen:

Opnameapparaat Eigenschappen

 

3) Klik op de Geavanceerd tab en kies het gewenste geluidsformaat (samplefrequentie en bitdiepte) in de uitklaplijst:

Geluidsformaat kiezen